ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Μία υπερπαραγωγή

που συνδυάζει λόγο, μουσική, θεατρικά εφέ,
σκηνικά, κουστούμια, μάσκες, video και 3D

σε μία διαδραστική παράσταση.

 

ΣΤΟΝ ΠΗΓΑΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Η Οδύσσεια είναι το πιο αγαπημένο έπος των παιδιών, μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες, έχει δώσει τη βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκαν διασκευές για παιδιά, για μεγάλους, κινούμενα σχέδια, κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, ακόμα και Θέατρο Σκιών.

Αυτό το παραμύθι, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές ανθρώπων από τότε που πρωτακούστηκε από το στόμα του θεϊκού λυράρη, θέλουμε να αναπαραστήσουμε στην φετινή μας θεατρική περιπέτεια, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που μας δίνει η σύγχρονη τεχνολογία και οι τεχνικές του σύγχρονου θεάτρου.

Η παράσταση πραγματοποιείται με μία πλειάδα συνεργατών που έχουν ασχοληθεί με πάθος, μαστοριά και αγάπη με το θέατρο και το παιδικό θέατρο πού γαλουχεί τους αυριανούς θεατές. Η ομάδα μας πιστεύει ακράδαντα ότι παιδικό θέατρο είναι μόνο το καλό θέατρο, που παρακολουθούν με το ίδιο ενδιαφέρον και οι γονείς των παιδιών.

Απευθυνόμαστε στα σημερινά παιδιά και θέλουμε η παράστασή μας να έχει όλα αυτά τα στοιχεία που θα τα συναρπάσουν, θα τα συγκινήσουν και θα τα μαγέψουν.

 

Ο στόλος των Ελλήνων που ξεκινάει για το γυρισμό, οι φουρτούνες και οι περιπέτειες της θάλασσας, τα μυθολογικά τέρατα που αναπαριστώνται από ακροβάτες, αλλά και οι υπερμεγέθεις κούκλες για τη σκύλα με τα πέντε κεφάλια για τον Κύκλωπα, 3D animation για τα βέλη που σκοτώνουν τους μνηστήρες, η συγκινητική άφιξη του Οδυσσέα στον Άδη, όπου τα ύδατα της Στυγός παραμερίζουν για να περάσει και να συναντήσει τη μάνα του, η αφρικανική χώρα των λωτοφάγων, η έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας στη Σικελία όπου τοποθετείται Η Σπηλιά του Κύκλωπα και άλλα πολλά.

Τα σημερινά παιδιά είναι εθισμένα στη γρήγορη δράση και στην εικόνα μέσω της τηλεόρασης του κινηματογράφου, αλλά και των video games. Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί την εποχή που ζούμε, η δική μας φιλοδοξία είναι χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεση μας να περάσουμε στα παιδιά την ποίηση του ελληνικού λόγου την καταγωγή και το διηνεκές της Οδύσσειας, αλλά και ότι πρεσβεύει σε όλες τις γλώσσες του κόσμου: τη σημασία του ταξιδιού, τη φαντασία, την εφευρετικότητα του ανθρώπινου μυαλού, την δίψα για περιπέτεια και ανακαλύψεις.

Σοφία Σπυράτου

 

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Η Οδύσσεια θεωρείται σήμερα ο πιο χαρακτηριστικός και συμβολικός μύθος για την πορεία του ανθρώπου μέσα στον κόσμο. Πρόσφατα την τοποθέτησαν  πρωτη ανάμεσα στις δέκα σημαντικότερες ιστορίες που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό. Ο Νόστος, ο γυρισμός στη γενέθλια γη, είναι αφορμή για ένα ταξίδι αυτογνωσίας, μέσα από τις περιπέτειες της ζωής. Το λέει άλλωστε πολύ γλαφυρά και ο Κωνσταντίνος Καβάφης στην περίφημη Ιθάκη του. Μπορεί όμως να τη δει κανείς και σαν ένα ανθρώπινο δράμα : η επιστροφή στην πατρίδα, μετά από ένα μακρόχρονο σκληρό πόλεμο, δεν είναι ποτέ κάτι απλό. Είναι γεμάτη δεινά και βάσανα.

 

Η παράσταση αυτή θέλει να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στα θαλασσινά μονοπάτια αυτού του παραμυθιού. Με έμμετρους μα και ελεύθερους στίχους που θυμίζουν το αρχαίο κείμενο, αλλά και την παράδοση των σπουδαίων μεταφράσεων του Ομήρου, παλιών και σύγχρονων, σε μια γλώσσα κατανοητή για τα παιδιά. Με επεισόδια γεμάτα χιούμορ, ανατροπές και ενδιαφέρον. Με αξίες και ιδανικά, όπως η προσήλωση στο στόχο και η τόλμη για την πραγμάτωση κάθε καλού σχεδίου. Ο Οδυσσέας, ο διαχρονικός πολυμήχανος και θαρραλέος, που ξέρει παρά τις δυσκολίες να νικά. Ο Όμηρος, μια ζωντανή συναρπαστική προσωπικότητα που όχι μόνο αφηγείται αλλά και συμμετέχει διαρκώς, στήνοντας πολλές φορές την ίδια τη δράση.

 

Η Ιθάκη θα μας δώσει και πάλι “ το ωραίο ταξίδι”. Κι εμείς, συνεπαρμένοι από τον μαγικό μυθολογικό κόσμο της Αρχαιότητας, θα καταλάβουμε γι' άλλη μια φορά “οι Ιθάκες τι σημαίνουν”...

Στρατής Πασχάλης

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή κειμένου: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία χορογραφία: Σοφία Σπυράτου

Σκηνικά - Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης

Σκηνοθεσία βίντεο και 3D: Νίκος Σούλης 

Πρωτότυπη Μουσική και τραγούδια: Μιλτιάδης Παπαστάμου 

Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου

 

Στο ρόλο του Ομήρου ο Στέλιος Μάινας 

Στο ρόλο του Οδυσσέα ο Γιώργος Χριστοδούλου

 και 15 ακόμα ηθοποιοί τραγουδιστές εναέριοι ακροβάτες και χορευτές

 

Παραγωγή: Μιχάλης Αδάμ/ Prime Entertainment

Η Σοφία Σπυράτου υπογράφει την σκηνοθεσία και τα τελευταία χρόνια μας έχει χαρίσει παιδικές παραστάσεις που κέρδισαν τον θαυμασμό και την εμπιστοσύνη τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων θεατών, όπως:

 • "Ο Θησέας και η Αριάδνη στο νησί των ταύρων"  στο Θέατρο Badminton

 • "Ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο δέρας" στο Θέατρο Badminton

 • "Ο Δον Κιχώτης" στο Θέατρο Παλλάς

 • "Η Παναγία των Παρισίων" στο Θέατρο Παλλάς

 • "Ο Τρελαντώνης" στο Θέατρο Βέμπο

Η Σοφία Σπυράτου σπούδασε θέατρο, μουσική και χορό στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Το 1989 ίδρυσε το Χοροθέατρο Ροές και έκτοτε έχει ανεβάσει 20 πρωτότυπα έργα, με τα οποία έχει περιοδεύσει στην Ελλάδα και όλον τον κόσμο.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 έχει συνθέσει χορογραφίες, μεταξύ άλλων, για το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Φεστιβάλ Επιδαύρου. Έχει χορογραφήσει 20 τραγωδίες και κωμωδίες.
Έχει συνεργαστεί με ορισμένους από τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες (Διονύση Σαββόπουλο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Θάνο Μικρούτσικο, Νίκο Ξυδάκη κ.ά.), σκηνοθετώντας και χορογραφώντας έργα τους, ενώ οι συνεργασίες της στο εξωτερικό περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον συνθέτη Michael Nyman και το συγκρότημα Tiger Lillies. 
Έχει επίσης σκηνοθετήσει και επιμεληθεί καλλιτεχνικά τελετές έναρξης σημαντικών διεθνών διοργανώσεων, όπως η τελετή για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Στοά του Αττάλου το 2003, η αφή της φλόγας των Παραολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, η τελετή έναρξης των Διεθνών Παιδικών Αγώνων 2009 κ.ά.
Το 2003 και το 2010 εκπροσώπησε καλλιτεχνικά την Ελλάδα

στις EXPO της Ναγκόγια και της Σαγκάης.
Τα τελευταία χρόνια (2011-2018) συνεργάστηκε με τα θέατρα Badminton, Ακροπόλ και Παλλάς, σκηνοθετώντας και χορογραφώντας επιτυχημένες παιδικές παραστάσεις.
Το 2000 βραβεύτηκε για τις χορογραφίες της στο αρχαίο δράμα με το Βραβείο Κοτοπούλη–Πράτσικα. To 2008 απέσπασε το Α΄ Διεθνές Βραβείο στους «Βοσπορικούς Αγώνες» της Κριμαίας για την παράσταση «Ηλέκτρα Αυτουργός». Το ίδιο έργο τιμήθηκε με τα βραβεία καλύτερης παράστασης, σκηνοθεσίας και συλλογικής εργασίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Δράματος «Stobi» της FYROM το 2009.

Ο ποιητής Στρατής Πασχάλης έχει αναλάβει τη συγγραφή του διασκευασμένου κλασσικού κειμένου, μετά από πολυετή εμπειρία στην διασκευή, σύνθεση και δημιουργία πρωτότυπων κειμένων για παιδικές και εφηβικές παραστάσεις, όπως:

 • "Ο Θησέας και η Αριάδνη στο νησί των ταύρων"  στο Θέατρο Badminton

 • "Τρωικός πόλεμος" στο Θέατρο Παλλάς

 • "Ο Δον Κιχώτης" στο Θέατρο Παλλάς

 • "Η Παναγία των Παρισίων" στο Θέατρο Παλλάς

 • "Ο Τρελαντώνης" στο Θέατρο Βέμπο

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει διακριθεί με τα βραβεία:

Βραβείου Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών (1994)
Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης (1998)
Κρατικό Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω για τη συλλογή Κωμωδία (1999)

Τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει αναλάβει ο Μανόλης Παντελιδάκης. Ο Μανόλης Παντελιδάκης, στενός συνεργάτης της Σοφίας Σπυράτου, έχει δημιουργήσει τα σκηνικά και τα κοστούμια για πολλές παιδικές παραστάσεις, όπως:

 • "Ο Θησέας και η Αριάδνη στο νησί των ταύρων"  στο Θέατρο Badminton

 • "Ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο δέρας" στο Θέατρο Badminton

 • "Ο Δον Κιχώτης" στο Θέατρο Παλλάς

 • "Η Παναγία των Παρισίων" στο Θέατρο Παλλάς

Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και σκηνογραφία στη Σχολή Βακαλό και στην Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifes (Παρίσι) με υποτροφίες των Ιδρυμάτων Ωνάση και Β.& Ε. Γουλανδρή. Έχει σχεδιάσει τα σκηνικά και τα κοστούμια σε θεατρικές παραστάσεις στα περισσότερα Αθηναϊκά Θέατρα, στο Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, το Θέατρο Τέχνης, τη Λυρική Σκηνή, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το Ανοιχτό Θέατρο, το Μέγαρο Μουσικής, το Φεστιβάλ Αθηνών και το Φεστιβάλ Επιδαύρου. Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες: Α. Βουτσινά, Μ. Βολανάκη, Γ. Μιχαηλίδη, Ν. Αρμάο, Β. Αρδίτη, Ν. Καμτσή, Κ. Δαμάτη, Π. Ζούλια, Θ. Μαμουλίδη, Δ. Χρονόπουλο, Κ. Καπελώνη, Α. Ρήγα, Β. Μαυρομμάτη, Θ. Αθερίδη, Π. Φιλιππίδη, Γ. Μπέζο, Σ. Φασουλή, Ν. Μαστοράκη, Α. Καραγιαννοπούλου, Κ. Σπυρόπουλο, Γ. Καραμίχο, Γ. Κακλέα. Συνεργάστηκε, επίσης, με τους χορογράφους: Β. Σειληνό, Χ. Μανταφούνη, Δ. Παπάζογλου, Φ. Ευαγγελινό, Α. Παπαδαμάκη, Κ. Ρήγο κ.ά.

Την σκηνοθεσία των βίντεο και του 3D animation υπογράφει ο Νίκος Σούλης.

Έχοντας περάσει από διάφορα πόστα κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Νίκος Σούλης κατάφερε με τη δουλειά του να καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του καλλιτεχνικού χώρου, «μετρώντας» πάρα πολλές συνεργασίες, αναρίθμητες ώρες σε αίθουσες και στούντιο που «απέφεραν» ένα τεράστιο αρχείο και πολυάριθμα κρατικά βραβεία. Η δουλειά του σε αριθμούς: 2.500 video clips, 600 διαφημιστικά τηλεοπτικά, 300 live, 20 τηλεοπτικές εκπομπές και σήριαλ, 30 μουσικές παραστάσεις!

Την πρωτότυπη μουσική γράφει και ενορχηστρώνει ο Μιλτιάδης Παπαστάμου.

Ο Μιλτιάδης Παπαστάμου σπούδασε βιολί στην Αθήνα, και συνέχισε μεταπτυχιακά στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη με υποτροφίες από το ΙΚΥ, το Ωνάσειο, και το Manhattan School of Music.
Κέρδισε δύο μουσικούς διαγωνισμούς, τον Greek American Music Contest(Σικάγο, 1995) και τον Artists International -Violin Award (Νέα Υόρκη, 1994) ο οποίος του έδωσε την ευκαιρία να κάνει ντεμπούτο στο Weill Hall του Carnegie.
Έχει περιοδεύσει σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο,  Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ανδόρα, Ρουμανία, Εσθονία, Λετονία, Βολιβία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Αυστραλία, Κίνα και Ιαπωνία, και έχει παίξει σόλο σε αίθουσες όπως τοLincoln Center (Νέα Υόρκη), το Queen Elisabeth Hall (Λονδίνο), το BerlinKonzerthaus, το Μέγαρο Μουσικής, το Ηρώδειο, παρουσιάζοντας, ανάμεσα σε άλλα έργα, πέντε κονσέρτα για βιολί σε παγκόσμια πρεμιέρα.
Συνέπραξε ως σολίστ με την Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, της Ορχήστρα της Όπερας της Σόφιας, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, την Ευρωπαϊκή Καμεράτα, την Καμεράτα –Ορχήστρα φίλων της Μουσικής κ.ά., καθώς και το Absolute Ensemble της Νέας Υόρκης, σύνολο που τιμήθηκε με υποψηφιότητα για Grammy και του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και «Artist in Residence» (1995-2000).
Τα τελευταία χρόνια συνθέτει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και συνεργάστηκε πέρυσι με την Σοφία Σπυράτου για την μουσική της παράστασης 
"Ο Τρελαντώνης" στο Θέατρο Βέμπο


Τους φωτισμούς έχει αναλάβει η Στέλλα Κάλτσου.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, όπου σπούδασε θεατρικό φωτισμό και σκηνογραφία.
Έχει στο ενεργητικό της θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, οι οποίες έχουν λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών,  το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Φεστιβάλ Αιγαίου της Σύρου, ενώ έχει συνεργασθεί με σκηνοθέτες όπως ο Ρενάτο Τζανέλλα, η Μαριάννα Κάλμπαρη, ο Θέμελης Γλυνάτσης και πολλοί άλλοι. 

Πρόσφατα υπέγραψε και το art direction για την βραβευμένη ταινία «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη.

Η Prime Entertainment είναι μια κινητήρια δύναμη στην οικογενειακή ψυχαγωγία και τις τέχνες του θεάματος. Στόχος μας είναι να ψυχαγωγούμε και να συναρπάζουμε, ανεβάζοντας παραστάσεις που ζωντανεύουν μέσα από μοναδικές ερμηνείες  που μιλούν  στην καρδιά και το μυαλό.

 Η Prime Entertainment συνεργάζεται με την Arts, Dance and Music Productions (ADaM Productions), μια διεθνούς κύρους εταιρεία παραγωγής, που μετράει πάνω από 25 χρόνια διακεκριμένης παρουσίας στο χώρο του θεάματος. Η μακροχρόνια εμπειρία τους, σε συνδυασμό με την αγάπη μας για την τέχνη, δημιουργούν υψηλού επιπέδου, φιλόδοξες, ποιοτικές παραγωγές κάθε είδους: δραματικές, κωμωδίες, μιούζικαλ, χορευτικές παραστάσεις και συναυλίες. Επιπλέον, όλα τα στάδια παραγωγής πλαισιώνονται από τους πιο ταλαντούχους συντελεστές του χώρου, τόσο καθιερωμένους όσο και ανερχόμενους.

 Το θέατρο είναι μία ζωντανή εμπειρία που γεννιέται μέσα από την αλληλεπίδραση του κοινού με τους καλλιτέχνες και που γίνεται βίωμα όταν μοιράζεται , τόσο με τους φίλους και συγγενείς, όσο με τους υπόλοιπους θεατές και γι' αυτό,  στοχεύουμε στο να παρέχουμε ολοκληρωμένες θεατρικές εμπειρίες, δίνοντας προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια. Οι παραγωγές μας είναι για όλη την οικογένεια και όλες τις ηλικίες,  ιδανικές για να μυήσουν τα παιδιά και τους νέους στον κόσμο του θεάτρου, μέσα από παραστάσεις που θα τους εμπνεύσουν και θα ξυπνήσουν τη φαντασία τους,  αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και τις πιο ωραίες αναμνήσεις.

 

ΘΕΑΤΡΟ

ΟΛΥΜΠΙΑ

Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας

Το θρυλικό κτίριο της οδού Ακαδημίας, που για περισσότερα από 50 χρόνια στέγαζε την Εθνική Λυρική Σκηνή, περνάει στα χέρια του δήμου Αθηναίων και ανοίγει ξανά τις πόρτες του στο κοινό. Μια νέα εποχή ξεκινά για το θέατρο «Ολύμπια» και μαζί μια νέα εποχή ξεκινά για ολόκληρη την πόλη. Η Αθήνα αποκτά ξανά το δικό της δημοτικό μουσικό θέατρο ως «Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας».

Οι συναυλίες και οι παραστάσεις, οι ήχοι και οι μελωδίες, όλα αυτά με τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένο το «Ολύμπια» για έναν και πλέον αιώνα, αντηχούν ακόμα στο κτίριο. Εμείς ακούμε την παράδοση, αφουγκραζόμαστε τις ιστορίες που έχει να μας διηγηθεί και, με σεβασμό στο παρελθόν, στρέφουμε το βλέμμα προς το μέλλον… Σκοπός μας είναι να προβάλλουμε το σύγχρονο πολιτισμό, να υποστηρίξουμε νέους δημιουργούς, να καλλιεργήσουμε συνεργασίες. Στόχος μας το ιστορικό θέατρο να καθιερωθεί εκ νέου ως εμβληματικός χώρος πολιτισμού στο κέντρο της πόλης, επαναπροσδιορίζοντας την λυρική του ταυτότητα και να αποτελέσει έναν προορισμό με διεθνή προβολή.

Ανοίγουμε ξανά την αυλαία του «Ολύμπια» με μία σειρά εκδηλώσεων, συναυλίες, παραστάσεις λυρικού θεάτρου και δράσεις για όλη την οικογένεια, με πρωταγωνιστές τα Μουσικά Σύνολα του δήμου Αθηναίων. Πρόθεσή μας είναι να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμά μας με υψηλής ποιότητας παραγωγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να ανοίξουμε τους μουσικούς μας ορίζοντες, να  εξελιχθούμε, να αγκαλιάσουμε νέους καλλιτέχνες και ομάδες.

Διεύθυνση

Διεύθυνση: Ακαδημίας 59 (Πλησίον ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Τ.Κ.: 10679

Πόλη: Αθήνα

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2105284800

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 
prime_logo-wh.png

211 800 5141